Home  »  Nieuws  »  Sanne kranendonk plaatst zich voor bondsfinale

Nieuws

Sanne Kranendonk plaatst zich voor bondsfinale

05-05-2018
Sanne Kranendonk plaatst zich voor bondsfinale
Zondag 22 april deden er voor OKK nog 4 turnsters mee in de halve finales 3e divisie in Alkmaar. Neelysha de Kok bij pupil I N3, Sanne Kranendonk bij de jeugd I N4, Jadee Phelipa bij de junioren 3e divisie en Kim van Vliet bij de senioren 3e divisie. Voor drie van deze OKK-turnsters was het helaas de eindbestemming, maar Sanne wist zich bij de beste 12 te turnen en zich op die manier te plaatsen voor de bondsfinale.

Neelysha de Kok startte de dag voor OKK in ronde 1. In de vroege ochtend mocht Neelysha de Kok als eerste aantreden in de categorie 3e divisie pupil 1. Om 8.15 uur moest ze al aanwezig zijn dus vroeg uit de veren! Gelukkig hadden haar ouders een hotel geboekt vlakbij de gymzaal en konden ze zo ruim op tijd zijn voor deze belangrijke wedstrijd. Neelysha startte op vloer als eerste onderdeel en dat deed ze goed! Ze scoorde hierbij een 11,933. Het tweede toestel sprong ging met inturnen heel goed maar op de wedstrijd hield ze net teveel in bij de streksalto voorover waardoor ze op haar billen viel. Dit kostte haar een volle punt aftrek. Gelukkig ging de overslag wel goed en wordt het gemiddelde berekend over de 2 sprongen. Ze kreeg hiervoor een 12,016. Het derde toestel was de brug. Na de buikdraai moet je tegenwoordig direct door naar de voorzwaai van je zwaaien en dit ging een beetje scheef. Ze herstelde zich goed en turnde voor de rest een prima oefening. Met een 10,733 wisten we dat een doorstroming naar de finale een moeilijke uitdaging zou worden bij de balk. Als laatste toestel moest zij op balk uitkomen. De zenuwen kwamen toch wat meer op en hierdoor werkte ze te gehaast. Bij de eerste opzwaai met been achter viel ze van de balk, wat haar een punt aftrek kostte. Hierdoor turnde ze haar loopsrong sisonne wat voorzichtig en mistte wat beenspreiding. Ook was ze buiten de tijd gekomen wat haar 0,3 neutrale aftrek kostte. Al met al niet een hele sterke balkoefening waardoor een plaatsing voor de finale niet meer haalbaar werd. 

Neelysha heeft er wel heel hard voor gevochten, maar wist uiteindelijk niet bij de beste 12 te eindigen. Hierdoor eindigt het landelijke avontuur voor haar hier in Alkmaar. 
 
In ronde 2 kwam Sanne Kranendonk voor OKK in actie. De start was wat rommelig qua organisatie omdat we een verzoek hadden ingediend of de brug een gaatje hoger mocht. Anders zou ze de grond raken met haar zwaaien en kip. Er was nog een turnster waar de brug zelfs 2 gaatjes voor omhoog moest. Aangezien we als leiding niet zelf de toestellen mogen verstellen op een landelijke wedstrijd waren we afhankelijk van de wedstrijdleiding en toestelcommissie. Het inturnen ging dan ook wat chaotisch waardoor een lekkere start er niet zo in zat. Gelukkig wist Sanne zich ‘cool’ te houden en toch een goede brugoefening neer te zetten. Ze scoorde uiteindelijk een 12,800. Het tweede toestel balk ging echt lekker. Sanne turnde strak en met tempo en de oefening zag er gelikt uit. Ze was echt net buiten de tijd wat haar een neutrale aftrek van 0,1 opleverde. Ondanks dat werd Sanne beloond met een 13,067 door de jury. Een prachtig cijfer dus. Inmiddels zaten we wat lekkerder in de wedstrijd. Sanne kampte al een paar weken met een blessure aan de kuit/achillespees. De voorbereiding op sprong en vloer was zeer beperkt in aanloop naar deze wedstrijd toe. Ondanks dat liet Sanne een prima vloeroefening zien en werd beloond met een 11,467. De trainster vond dit was laag en ook zag zij dat niet alle bonussen waren gerekend. Hierdoor is er een bezwaar ingediend bij de hoofdjury en met succes! We werden in het gelijk gesteld waardoor Sanne er nog 0,3 punt bij kreeg door correctie. Elke tiende is belangrijk op zo’n wedstrijd want het kan soms betekenen dat je net wel of net niet doorstroomt naar de landelijke finale. Het laatste toestel sprong deed Sanne 2x een ½ in 1/1 uit. De eerste sprong was iets slordiger in de uitvoering in vergelijking met de 2e. Sanne behaalde hier een 12,634.
Sanne turnde in totaal 50,268 punten bij elkaar. Ze eindigde daarmee op een 8e plaats. Vooraf had ze de beste papieren voor OKK en dat wist ze ook waar te maken. Een stabiele wedstrijd en altijd extra knap als je op zo'n piekmoment op de balk weet te blijven staan. Er stroomden in haar categorie 12 turnsters door en ze wist zich als 8e daarmee ruim te plaatsen voor de bondsfinale op zaterdag 26 mei in Waalwijk. Gefeliciteerd, Sanne!
 
Jadee Phelipa begon haar wedstrijd in ronde 3 op het toestel brug. Dit is niet haar sterkste toestel. Voor dit toestel heb ik je vooral kracht in de armen en buik nodig en Jadee is sterker in haar benen en daarnaast heeft ze ook daarbij de lenigheid. Op de trainingen is het dan ook altijd hard werken om haar oefening te halen. Gelukkig weet ze het op de wedstrijden door een beetje extra adrenaline altijd net iets beter te doen. Ook dit keer kwam ze prima haar oefening door. Wel mist ze wat in haar moeilijkheidswaarde en moet ze daardoor genoegen nemen met een plaats in de middenmoot op dit toestel. 9,500 - 12e.
Op de balk is het altijd spannend. Zo'n halve finale kan beslissend zijn op dit toestel. Een val kost je namelijk al een heel punt. Jadee die de laatste tijd bewezen heeft haar zenuwen onder bedwang te kunnen houden en hele goede balkoefening te kunnen draaien wist het helaas vandaag niet waar te maken. Met het bruggetje achterover viel ze van de balk. Vanwege een rugblessure traint ze dit element vrij weinig,  maar over het algemeen weet ze het element prima uit te voeren. Erg zonde dus. Vooral haar beenspreiding die zo goed als 180 graden is valt op in haar balkoefening. Waar andere nog wel eens last hebben van de hoogte van de balk en daardoor niet zo hoog durven te springen. Haar haalt Jadee haar voordeel mee. Ze scoorde 9,667 en weer een 12e plaats.
Op vloer turnde ze in wat nodig was qua series, want haar rug begon langezamerhand steeds meer pijn te doen. Ondanks dat wilde Jadee niet opgeven en besloot ze voor de wedstrijd te gaan. Met goede series en vooral haar sprongenseries, met weer die beenspreiding van 180 graden, had ze een prima oefening. Ze kan nog wel wat winst behalen in de strakheid en in de uitstraling. Ze scoorde een 10,233 - 17e plaats.
Ze eindigde haar wedstrijd op sprong. Haar beste toestel. Vanwege haar pijnlijke rug werd er wel besloten om 1 sprong uit te voeren. Als ze twee sprongen had uitgevoerd en daarvan het hoogste van iederen was geeidingd, dan had ze zich daarmee kunnen kwalificeren voor de toetselfinale sprong. Ze maakte een goede half in, heel uit. Met een 4e plaats op dit toestel liet ze inderdaad zien goed op niveua mee te kunnen. Cijfer: 11,467.
Jadee turnde in totaal 40,867 punten bij elkaar. Ze eindigde daarmee op een 11e plaats. Helaas stroomden er in deze categorie maar 6 turnsters door en was dit het eindpunt van de landelijke wedstrijden voor Jadee.
 
Als laatste kwam Kim van Vliet voor OKK in actie. Kim heeft een vervelende periode achter de rug, waarbij ze 5 weken niet heeft kunnen turnen en vervolgens maar 1x in week is gaan trainen in plaats van 3x. In voorbereiding op plaatsing voor het bondskampioenschap was dit verre van een ideale voorbereiding. Met het besluit dat dit haar laatste turnseizoen zou worden en daarna het minimaal aantal trainingen wat ze had, besloot ze er toch voor te gaan. Het halen van het bondskampioenschap is altijd al een zware opgave voor de turnsters van onze vereniging met het aantal uren wat er normaal wordt getraind en onze simpele gymzaal in plaats van turnhal, maar dit keer voor Kim extra lastig. De druk om te presteren was nu extra groot voor haar zelf, omdat dit haar laatste kans was op het het bondskampioenschap. 
Nadat ze ook nog op zaterdag mee had gedaan met een actie van haar werk voor het goede doel, het Sophia kinderziekenhuis, waarbij ze 12 uur achter elkaar moest skieen en de volgende dag aardig wat spierpijn had opgelopen, liet ze dat niet merken in haar turnen. 
Kim startte op het altijd moeilijke onderdeel balk. Ondanks dat het soms wel lukte om haar oefening zonder vallen door te komen, luktte het geregeld ook niet op wedstrijden. Voor Kim geen favoriet toestel en de zenuwen die ze deze wedstrijd had maakte het niet makkelijker. Ondanks dat begon ze best goed. Ze turnde voor het oog vrij rustig en stabiel met weinig wiebels, maar aan het einde van haar oefening zitten nog de moeilijkste elementen. En daar ging het ook dit keer mis. Dat was even flink slikken, want dan weet je eigenlijk al dat je geen kans meer maakt op doorstroming. Twee vallen betekend dat je twee volle punten hebt laten liggen. Cijfer: 8,100 - 18e plaats. En dan heb je maar een paar minuten de tijd om je weer te herpakken. Zoals een echte turnster altijd doet, je maakt de wedstrijd hoe dan ook af. En dat deed Kim dan ook.
Op vloer wist ze zich te herpakken. Conditioneel heeft ze een zware oefening, maar daar was weinig van te merken. De moeilijke series wist ze allemaal ruim en goed uit te voeren. Ook heeft ze haar lenigheid mee en maakte ze mooie sprongenseries met 180 graden beenspreiding. Cijfer: 11,100 - 8e plaats.
Door naar de sprong. Ze twijfelde of ze voor twee sprongen zou gaan, de enigste en laatste kans om zich te plaatsen voor een finale, de toestelfinale sprong. Normaal haar beste en favoriete toestel en dat springen daar wil ze voorlopig nog wel mee door gaan. Nadat ze dit seizoen afgemaakt heeft laat ze het toestelturnen achter zich, maar gaat ze verder in het springturnen bij vereniging STAR. De inspringtijd was vrij kort en met wat mentale opstakels had ze alleen tijd gehad om haar tsukahara gehurkt in te springen. Ze besloot samen met trainster Caroline na de landing van sprong 1 wel of niet te kiezen om nog een tweede sprong te maken voor eventuele plaatsing voor de toestelfinale. Ze maakte een mooie hoge tsukahara gehurkt. Alleen bij haar landing maakte ze verschillende pasjes naar achteren. Omdat de sprong goed ging en ruim genoeg was besloot Kim er voor te gaan. Nog een stapje moeilijker, naar de tsukahara gehurkt. Tijdens de training wist ze deze sprong maar 1x te maken in de afgelopen weken en dat was met een lagere en zachte landing. Dus er werd risico genomen, maar overigens wel met volle overtuiging. En dat wist ze waar te maken. Het werd een beetje een herhaling van sprong 1, ruim en goed, maar alleen gehoekt dit keer met weer een paar pasjes bij de landing. Ze wist zichzelf te overtreffen met deze twee moeilijke sprongen en ze kreeg het ook nog eens voor elkaar in deze stressvolle situatie om ze goed uit te voeren. En daar mag Kim echt heel trots op zijn. Cijfer sprong 1: 11,967 (goed voor een 7e plaats in de meerkamp), cijfer sprong 2: 12,100. Gemiddelde van 12,034. (goed voor een 3e plaats voor de plaatsing toestelfinale). Helaas ging alleen de beste springster naar de finale en was een 3e plaats net niet voldoende. 
Ze moest eindigen op het toestel brug. Een toetsel wat erg technisch is en wat daarbij een hoop kracht van de turnster opeist. En met weinig trainingsuren is dat moeilijk om bij te houden. Ze knokte zich met wat schoonheidsfoutjes door haar oefening heen. Cijfer: 8,700 - 13e plaats. 
Kim turnde in totaal 39,867 punten bij elkaar. Ze eindigde daarmee op een 11e plaats. Helaas stroomden er ook in deze categorie maar 6 turnsters door en was dit het eindpunt van de landelijke wedstrijden voor Kim. Tegelijk was dit ook haar laatste optreden op landelijk niveau. Het had mooi geweest als ze haar turncarriere bij OKK met een bondsfinale had mogen afsluiten, maar helaas was de wedstrijd niet foutloos en waren andere turnsters beter. Met haar doorzettingsvermogen heeft ze geknokt voor haar eigen doelen en dat met maar zo weinig trainingsuren. Ook daar mag ze heel trots op zijn!

« terug